IECEx 05 certificaat

Met een internationaal erkend IECEx 05 certificaat toont u uw vakbekwaamheid aan op het gebied van elektrotechnische explosieveiligheid. Eigenaar van het IECEx 05 persoonscertificatieschema is IEC (International Electrotechnical Commision), een organisatie die elektrotechnische normen vaststelt.

IECEx 05 trainingen

Quercus verzorgt IECEx 05 trainingen voor alle modulen, behalve module Ex 002 en 005. De trainingen zijn gebaseerd op de eind- en toetstermen van het IECEx Operational Document: OD 504. Afhankelijk van de module die u volgt, bestaat een IECEx 05 training uit theorie en/of praktijk.

IECEx 05 examen

Een IECEx 05 examen kunt u afleggen als u wilt toetsen of u beschikt over de benodigde competenties. Bij elke IECEx 05 module hoort een theorie- en/of praktijkexamen. Een officieel examen kunt u afnemen bij een ExCB (Accepted Certification Body) toegelaten examenbureau. Na het behalen van het vereiste IECEx 05 examen ontvangt u een zogenaamd attestation, een getuigschrift. 

Officieel IECEx 05 certificaat

Wilt u een officieel IECEx 05 persoonscertificaat behalen? Dan moet u het attestation aanbieden bij Dekra Certification, samen met een zogenaamde Evidence File. Dit is een document waarin uw werkgever uw specifieke werkervaring op het gebied van explosieveiligheid vastlegt. Na beoordeling door Dekra ontvangt u het officiële IECEx 05 persoonscertificaat.

IECEx 05 modulen

Het IECEx 05 certificatieschema bestaat uit 11 modulen. Deze variëren van bewustwording van explosieveiligheid tot het ontwerpen van elektrische installaties in Ex-gebieden. In het IECEx Operational Document (OD 504) staat per IECEx 05 module uitgewerkt wat u moet kennen en kunnen om competent te zijn op dat gebied. 

 • Ex 000 – Bewustwording van explosieveiligheid in Ex-gebieden
 • Ex 001 – Toepassen van de basisprincipes van explosieveiligheid in Ex-gebieden
 • Ex 002 – Uitvoeren van zone-indeling van Ex-gebieden
 • Ex 003 – Installeren van Ex-apparatuur en bekabeling
 • Ex 004 – Onderhoud van Ex-apparatuur
 • Ex 005 – Revisie en reparatie van Ex-apparatuur
 • Ex 006 – Testen van elektrische installaties in of verbonden met Ex-gebieden
 • Ex 007 – Visuele en nauwkeurige inspectie van elektrisch materieel in of verbonden met Ex-gebieden
 • Ex 008 – Gedetailleerde inspectie van elektrisch materieel in of verbonden met Ex-gebieden
 • Ex 009 – Ontwerp van elektrische installaties in of verbonden met Ex-gebieden
 • Ex 010 – Uitvoeren van een audit van elektrische installaties in of verbonden met Ex-gebieden
IECEx 05 modules apart of samen volgen?

In theorie is het mogelijk om voor alle IECEx 05 modules een aparte training te volgen en deze apart te laten examineren. In de praktijk wilt u wellicht modules gecombineerd volgen en examen doen. Daarom biedt Quercus naast losse modules, tevens reguliere explosieveiligheidstrainingen, gerelateerd aan bestaande technische functieprofielen. 

Deze functieprofielen zijn volgens de NEN EN IEC 60079: uitvoerende personen, verantwoordelijke personen en ontwerpers. De reguliere trainingen bevatten tevens onderwerpen die gekoppeld zijn aan bepaalde IECEx 05 modulen. Het is niet noodzakelijk om voor alle behandelde modulen examen af te leggen. 

IECEx 05 trainingen


Quercus biedt diverse IECEx trainingen, van inspecteur E-I tot verantwoordelijke voor onderhoud en inspectie van elektrische installaties.IECEx Recognised Training Provider
Q

Quercus is met ingang van november 2016 door IEC erkend als IECEx Recognised Training 
Provider (RTP). Advies over IECEx certificering en training:038 452 99 91


info@qts.nlBereikbaar op werkdagen van 07:30 tot 16:30 uurQuercus PS nieuwsbrief ontvangen?


Ontvang iedere maand interessante ontwikkelingen uit de markt via de Quercus PS. Meld u nu aan en krijg een overzicht van de trainingen en interessante artikelen van onze docenten in uw mailbox.

Quercus Technical Services
Baileystraat 3, 8013 RV Zwolle